Vikten av ett bra publiceringsverktyg

Bilden visar den gamla versionen av hemsida.

Vill passa på att hälsa välkommen till den senaste versionen av min webbplats. Eftersom jag jobbar med bland annat webb så kan du ju fundera på hur många olika utseenden den haft genom åren..

Men att jag gjorde om min webbplats nu har ingenting att göra med att jag inte är nöjd som det annars handlat om, eller uppdatera för nån ny trend som råder inom branschen. Nej, nu var det för att faktiskt ha ett publiceringsverktyg på baksidan för att lättare hantera informationen. När jag gjorde den föregående sidan orkade jag faktiskt inte att skapa ett tema i WordPress utan tog en mall och utvecklade. Men nu när jag vill uppdatera information så orkar jag inte att hålla på och gå igenom koden utan vill bara snabbt ladda upp lite bilder, skriva min text och publicera så ni andra kan få ta del utav det jag gör.

Vad är ett publiceringsverktyg?

Det kallas även CMS som står för Content Management System eller som det heter på svenska, publiceringsverktyg. Det är ett bakomliggande system för webbplatsen som gör att man utan kodkunskaper kan uppdatera informationen med framförallt bild och text.

I mitt fall använder jag WordPress.

Varför WordPress

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte så mycket koll på Drupal eller Joomla som är WordPress konkurrenter. Visserligen är WordPress världens största publiceringsverktyg och tillhandahålls på majoriteten av världens webbplatser idag så man kan nästa säga att Epi-server och Sitevision även är dess konkurrenter numera då de båda har betydande marknadsandelar. Men WordPress är ju världens största publiceringsverktyg av en anledning. Och det är av följande anledningar:

  1. Användargränssnittet är busenkelt, stilrent och därmed lättanvänt.
  2. För de utan kodkunskaper är det lätt att ladda hem teman och tillägg för att förändra form och funktionalitet.
  3. I och med att WordPress är så kallad *open source så tillhandahålls majoriteten av teman och tillägg helt gratis.
  4. WordPress i sig är också helt gratis.

Och av dessa anledningar använder jag WordPress.

*Öppen källkod eller öppen programvara, eller från engelskan open source, avser oftast datorprogram vars källkod inte är proprietär utan är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Källa: Wikipedia

Nackdelar med WordPress

Hackerattacker sker hela tiden mot WordPress-sidor, tyvärr. Men de mesta stoppas redan av det webbhotell man har. Men lite säkerhetsåtgärder bör man ända ha. Men det jag framförallt är trött på när det gäller WordPress är just att allt är gratis. Det finns alldeles för många som skapar teman och tillägg som är riktigt dåliga och det kryllar dessutom av dom. Att hitta bra tillägg är riktigt svårt. Så jag har utvecklat nån form av allergi som gör att jag använder typ inte nåt tillägg alls. Det finns ställen att köpa bra grejer ifrån också, problemet med dessa, i mitt tycke, är att man oftast inte får testa dom först genom nån gratis light-version eller bara en demo.

Avslutning

Idag är det ju en självklarhet att man måste kunna hantera sin egen hemsida. Vem vill pröjsa nån annan för att ändra lite text? Det är ju som att man måste ringa en elektriker för att byta glödlampa hemma. Så i ditt nästa webbprojekt, gör inte som jag och missa publiceringsverktyget!